Dayanışma Akademileri Koordinasyonunun (DAK) ortak girişimi ile kurduğu BirAraDa Derneği, son etkinliğinde cezaevindeki akademisyenler Füsun Üstel ve Tuna Altınel’e yollamak üzere kartpostal hazırladı.

Derneğin üyelerinden Zeynep Tül Akbal, etkinliği şu sözlerle anlatıyor:

“Bir araya gelindi hem Füsun hem Tuna Hoca için kart yapma atölyesi yaptık. Füsun Hoca için okuma grubu var, kitaplardan okumalar yapılıyor. Kartları da avukatlar aracılığı ile iletmeye çalıştık.”

Dayanışma akademisyenlerinden destek

Füsun Üstel 54, Tuna Altınel 51 gündür cezaevinde. Akbal, bu duruma dikkat çekmek ve buna alışılmasının önüne geçmek için derneğin etkinlikler ve sosyal medya aracılığı ile paylaşımlar yaptığını belirtiyor.

“BirAraDa derneği her gün sayaç varmış gibi gün sayıyor. 45. gün 48.gün gibi. Sosyal medya üzerinden bunları yayımlıyor. Diğer dayanışma akademileri de bunları paylaşarak bize destek oluyor.”

BirAraDa, bir arada üretiyor

Derneğin kuruluş sürecini Akbal şu şekilde anlatıyor:

“Genel olarak koordinasyon ile götürüyorduk süreci. Mart 2017’den itibaren bir koordinasyon kurduk dayanışma akademileri arasında. Etkin hale getirmek, birlikte çalışmaları yürütebilmek amacı ile sonrasında derneği kurduk.

“Dernekle daha iyi çalışır hale geldik, meclisimiz var, birlikte bir şeyler üretmeye başladık. Dayanışma akademilerinin ortak çalışmaları, toplumsal cinsiyet çalışma grubu, gezici akademi çalışma grubu gibi, katılımlarla birlikte pek çok şey ürettik.”

Ne olmuştu?

Kürt illerindeki sokağa çıkma yasakları sırasında “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan akademisyenler hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

5 Aralık 2017’den bu yana devam eden yargılamalar kapsamında 8 Mayıs 2019 itibariyle 191 akademisyen hapis cezasına mahkum oldu.

191 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 34 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi.

İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden bu mahkumiyet kararlarından Prof. Dr. Füsun Üstel’e 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 Nisan 2018’de verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kararı 25 Şubat 2019’da onandı.

İstinafın onama kararının ardından infazın durdurulması için Üstel’in avukatları İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti ancak cezanın infazına başlandı. Üstel, 8 Mayıs’ta onanan 1 yıl 3 aylık hapis cezasının infazı için Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevi’ne teslim oldu.

Üstel’in açık cezaevine ayrılma talebiyle başvurduğu İnfaz Hakimliği 21 Mayıs’ta açıkladığı gerekçeli kararında Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin kararlarına atıf yaparak “Terör örgütü propagandası” yapmaktan ceza alanların hakkında açık ceza infaz kurumuna ayrılma ve denetimli serbestlik hükümleri uygulanırken “örgüt mensubu gibi değerlendirilemeyeceği” yönünde hüküm kurdu.

Ancak Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Özdemir’in karara itirazını değerlendiren Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, İnfaz Hakimliği’nin verdiği açık cezaevine geçiş kararını kaldırarak dosyayı iade etti.

Barış imzacısı Tuna Altınel, 11 Mayıs 2019 cuma günü, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “Terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerden Doç. Dr. Ahmet Tuna Altınel tutuklandı.

Lyon-1 Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Ahmet Tuna Altınel’in Fransa’da gerçekleşmiş bir konferans gerekçe gösterilerek tutuklandığı öğrenildi. Altınel üzerinde Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 suçlaması bulunuyor.

Kaynak