Atölye Hakkında:
BİRARADA Enstitünün 2024/2025 Bahar Dönemi kapsamında açılacak olan bu atölyede, çağdaş sosyal bilim felsefesinin sorularını, bu sorulara farklı yanıtlar veren epistemolojik ve metodolojik çeşitli yaklaşımlar zemininde tartışmaya açmayı amaçlıyorum. Atölyede, sosyal bilimler açısından “bilimsellik” sorununu, sosyal “bilgi”nin neliğini, alternatif “bilme” tarzlarını, bilgi hiyerarşisini, sosyal bilimlerin tarihi içinde ortaya çıkan kırılmaları, metodoloji ve metot arasındaki ilişkiyi, hakikat ötesinin egemenliğini inşa ettiği bir çağda sosyal bilimlerin yerini tartışmaya açmayı hedeflemekteyim. Atölye boyunca, eleştirel pedagojik bir yaklaşım benimseyeceğim ve katılımcıların sorgulamaları, ihtiyaçları, merakları, eğilimleri ve deneyimleri tartışmalarımızın gidişatını belirleyecek.
Atölye haftada iki kez olmak üzere 5 hafta boyunca yapılacak karma toplantılarla ilerleyecek. Her biri iki saat sürecek 10 oturumda, etkileşimli, sorgulayıcı, deneyim ve tartışma odaklı bir biçimde konular ele alınacak. Her oturumun başında yürütücünün 45 dakikalık bir sunumu yer alacak. Tartışma konularının ve sorularının tanıtıldığı bu sunumun ardından önceden belirlenmiş okumaların da ışığında katılımcıların katkılarıyla ilgili oturum ilerleyecek ve tamamlanacak. Oturumlar sırasında etkileşimi artırmak, katılımı sağlamak üzere gerektikçe çevrimiçi öğrenme araçlarının yardımına başvurulacak.
Katılımcılardan beklenen kaynakçadaki metinleri okumaları ve kendi deneyimleri, soruları ve sorgulamalarıyla atölyenin ilerlemesine katkıda bulunmalarıdır.
Atölye Yürütücüsü: Nur Betül Çelik
2017 yılında 7 Şubat’ta bir KHK ekinde kamu görevinden çıkartılana kadar Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştım. 1996 yılında İngiltere Essex Üniversitesi “Government” bölümünün “Ideology and Discourse Analysis” başlıklı programından doktora derecesini aldım. 2005 yılında siyasal düşünce alanında doçentlik unvanı almaya hak kazandım. Doktoramı aldığım 1996 yılından itibaren fakültede, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Bilim Felsefesi, Sosyal Bilimlerde Temel Yaklaşımlar, Feminist Epitemoloji ve Metodoloji, Siyasal Düşünceler ve Rejimler, Siyaset Bilimine Giriş, İdeoloji Kuramları ve Analizi, Söylem Kuramları ve Politik Analiz, İdeoloji ve Söylem Çalışmalarında Epistemolojik ve Metodolojik Sorunlar, Demokrasi Kuramları ve Türkiye’de Demokratikleşme konulu dersler verdim.
(Sosyal) “Bilim” Dediğimiz
12-15-19-22-26-29 Mayıs 2-5-9-12- 16-19 Haziran