Buket Türkmen

Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi’nden mezun olduktan sonra 1996’da Paris Ecoles des Hautes Etudes’de Sosyoloji Yüksek Lisansını ve aynı kurumda 2001’de Sosyoloji doktorasını tamamladı. Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde 23 yıl çalıştı, bu süreçte toplumsal hareketler, kamusal alan, ve islamcı aktörler, toplumsal cinsiyet, yeni toplumsal hareketler, postkolonyal çalışmalar, kimlikler ve sosyal eşitsizlikler konularında dersler verdi, araştırma projeleri yürüttü, yayınlar yaptı. Aynı üniversitede doçent olarak çalışırken barış imzası sonrası süreçte istifa etti. 2018’de geldiği Fransa’da sırasıyla Bordeaux Universitesi, Paris Institute for Advances Studies (Eurias araştırmacısı) ve Paris Nanterre Üniversiteleri’nde araştırmacı olarak çalıştı ve dersler verdi. Bu süreçte Fransa Üniversitelerarası Ulusal Konseyi takdiri ile profesörlük ünvanına hak kazandı. 2018’den beri Fransa’da CEDREF Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları laboratuvarına (Paris VII Üniversitesi) bağlı yayınlanan Cahiers du Cedref dergisi yayın kurulu üyesidir. Maison des Sciences de l’Homme (FMSH) kapsamında kurulmuş olan Collège d’Études Mondiales’de, Global Dönemde Toplumsal Hareketler çalışma grubunun üyesi ve International Sociological Association 47. Research Committee üyesidir. Halen Emile Durkheim Araştırma Merkezi (Bordeaux) ve Türkiye, Osmanlı, Balkan ve Orta Asya çalışmaları Merkezi’ne (CETOBaC) bağlı araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.