Atölyenin Özeti: Tarih boyunca bütün devletler kendi egemenliklerinin sürdürülmesini sağlayacak eğitim sistemleri kurmaya çalışmışlardır. Ancak okullar doğaları gereği her zaman devletlerin mutlak kontrolünde kalmamış, farklı felsefik görüşlerin kendilerine farklı oranlarda yer bulduğu ve zaman zaman birbirleriyle çatıştıkları politik alanlar olmuşlardır. Alternatif eğitim yaklaşımları tam da bu çatışmaların, egemen eğitim anlayışına dair eleştirilerin ve çözüm önerilerinin sonuçları olarak karşımıza çıkarlar. Alternatif eğitim yaklaşımları, ekonomik büyümeyi ya da kazançlı bir iş sahibi olmayı eğitimin merkezi amaçları olarak görmezler. Eğitime karşı geliştirilen alternatif felsefi yaklaşımlarda öğretme kavramından çok öğrenme kavramına ve öğrenmeyi gerçekleştirecek bireylerin özelliklerine önem verilmiştir.
Yaratıcı drama ile alternatif okullar ve eğitim yaklaşımları konularında farkındalık geliştirme amacı taşıyan bu atölyede temel alternatif eğitim yaklaşımlarından altı tanesi işlenecektir. Atölye öğretmenlere, eğitim fakültesi öğrencilerine ve eğitim alanına ilgi duyan herkese açıktır.
Atölye Yürütücüsü: Özden Aras
1979 yılında memur bir ailenin ortanca çocuğu olarak Ankara’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi İzmir’de tamamladım. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’ne girdim ve 2003 yılında Ankara’da öğretmen olarak göreve başladım. Aynı üniversitenin Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Eğitim Sosyolojisi alanında yüksek lisans ve Eğitim Politikası alanında doktora programlarını bitirdim. 2015-2016 arasında Erasmus projesi kapsamında İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nde eğitim bilimleri alanındaki lisansüstü derslere katıldım. Eğitim politikaları, alternatif eğitim yaklaşımları, eğitimde toplumsal cinsiyet ve gizli müfredat konularında ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bildiriler sundum, Türkçe ve İngilizce dergi ve kitaplara ve çeviri çalışmalarına katkı koydum. Bunların yanında yaratıcı drama, edebiyat ve tiyatro alanında çalışmalar yaptım. Halen İzmir Seferihisar’da yaşamaktayım. Ozan’la evliyim. Evrim ve Bilge’nin annesiyim.
Atölye Başlama Tarihi ve Süresi: 3 gün 11-12-13 Kasım (Son Kayıt: 1 Kasım)
Pazartesi Salı Çarşamba Saat 13:00-16:00 arası – yüz yüze (12 kişi)