Kış Atölyeleri 24/25: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

1625

Atölyenin Özeti: Toplumsal cinsiyet kalıpyargıları, kadınların ve erkeklerin taşıdıkları varsayılan özellikleri ve rolleri içeren, tasarlanmış sosyal ve kültürel kalıplardır. Bu kalıpyargılar, insan doğasının değişmez özellikleriymiş gibi toplum yapısının derinlerine işlemiş tutumların, değerlerin, normların ve önyargıların hem nedeni hem de sonucudurlar. Kalıpyargılar değiştirilmesi en zor olan düşüncelerdir. Bu özelliği nedeniyle de toplumsal cinsiyet kalıpyargıları, “toplumsal cinsiyet eşitliğinin” sağlanmasında ciddi bir engel teşkil eder ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığıyla beslenerek de sağlamlaşır.

Bu atölye kapsamında 8 hafta süresince;

I.Toplumsal Cinsiyet ve İlgili Kavramlar
Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı ve İlgili Kavramlar
III.  LGBTİQ+ Temel Kavramlar
1-Kadına Yönelik Şiddet
2-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yaklaşımları
3-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Kurumsal Mücadeleler, Politikalar ve Stratejiler
Sözleşmeler
VII. Kadın Bedenini Cinsel Yasaklama/Utandırma Yoluyla Denetleme
VIII. Toplumsal Cinsiyetin Anaakımlaştırılması
SON SÖZ: Değişim İçin Neler Yapılabilir?
bu başlıklar kapsamında alt başlıkların eşlik edeceği bir çerçeve içinde çalışma yürütülecektir.

Atölye Yürütücüsü: Evun Sevgi Okumuş

2011 lisans ve 2014 yüksek lisans derecelerini almış Ankara Üniversitesi’nde (2015 ..) Arkeoloji alanında doktorasını yapan feminist bir araştırmacıdır. Uzun yıllar özel sektördeki iş tecrübesinin yanı sıra arkeolojik kazılara da katılmıştır. Çalışma alanları; ayrımcılığa odaklanan çeşitli alanlarda bir alan araştırmacısı olarak geniş deneyim; Cinsiyet ayrımcılığı, LGBTİ hareketlerin hak mücadelesi, toplumsal cinsiyet eşitliği atölyeleri düzenleme gibi deneyimlere sahiptir. Profesyonel ve gönüllü olarak sivil toplum alanında bir çok pozisyonda çalışmıştır.

Araştırma İlgi Alanları; Cinsiyet çalışmaları, Emek Çalışmaları, Kadın Cinselliği Üzerine Çalışmalar, Sosyal ve Kültürel Antropoloji, Antik DNA Çalışmaları, Paleolitik Beslenme ve Diş Analizi, Evrim, Feminist Arkeoloji / Antropoloji, Arkeolojik Varlıkların ve Kültürel Mirasın Korunması.


Online Kayıt


 


Atölye Başlama Tarihi ve Süresi: 6 hafta-12 saat -5 – 12- 19- 26 Kasım 3- 10 Aralık (Son Kayıt: 20 Ekim)
Salı Saat 19:00-21:00 arası – çevrimiçi